Историята на пицата

Ресторант в Сарафово Gusto Del Mare са идеалното място, за да опитате пица, приготвена по традиционните рецепти. Това ястие се превърна в популярно по целия свят благодарение на своята уникална история и вкус, който завладя сърцата на много хора.

  • Най-дългата пица, която някога е била приготвена, е с дължина над 2,1 км и е била направена в Неапол, Италия.

Пицата е едно от най-популярните ястия в света, като нейният произход може да бъде проследен до древните цивилизации в Средиземноморието. Известно е, че древните гърци приготвяли подобни на пица ястия, наречени „πλακοῦντες“ (plakountes), като използвали захар, мед и масло вместо днешния доматен сос. От там пицата е продължила да се развива и да се превръща в популярно ястие в Италия, където са били измислени някои от най-известните и оригинални видове на пицата.

пица ресторант в сарафово

Най-ранната форма на пица, която е била продавана в Италия, се нарича „пита“ (pita) и е била приготвена от хляб, доматен сос и сирене. С течение на времето, пицата е претърпяла различни модификации, като включването на нови съставки като зеленчуци, месо и плодове на морето.

  • Най-скъпата пица в света струва $ 12 000 и е направена с ядливо злато, охлюви и кавиар натопен в шампанско.

През 1889 г. пицата получава истински импулс към популяризация, когато Италианският крал Умберто I и кралица Маргарита посещават Неапол. Главният готвач Рафаеле Еспозито решава да им приготви ястие, което те да опитат. Той избира три варианта на пица, но кралица Маргарита избира пица с доматен сос, моцарела и босилек. Този вариант е наречен в нейна чест „Маргарита“ и оттогава става най-популярният вид пица в света.

пица ресторант в сарафово

Днес пицата е наистина популярно ястие в целия свят и има безброй вариации на рецептите. От класическата „Маргарита“ до експерименталните „хайвер пица“ и „пица с телешко филе и розмарин“, всеки може да намери своя любим вкус. При нас в ресторанта Gusto Del Mare също предлагаме разнообразие от пици, приготвени с пресни продукти и с любов към кулинарията.

Не пропускайте да опитате нашата вкусна пица в ресторант в Сарафово Gusto Del Mare и да се насладите на вкусната история зад нея. Попълнете формата отдолу и се насладете на едно незабравимо кулинарно изживяване в ресторанта ни. Очакваме ви!

    Контакти